Aquesta setmana hem tancat el cicle de Diàlegs fins després de l’estiu amb una sessió participativa de reflexió i propostes per la renovació urbana, sociocultural i participativa a Santa Coloma de Gramenet al Centre Cívic de Riu.
En aquesta ocasió, hem tornat a comptar amb la sociòloga i investigadora de polítiques urbanes a la UOC, Mariela Iglesias. Ella va ser la encarregada de conduir i dinamitzar el col·loqui.
Santa Coloma de Gramenet: Propostes per una renovació política, urbanística i sociocultural; per Jordi Borja, Manuel Herce i Albert Arias
Per iniciar la sessió, els nostres companys Ferran Saro i Albert Fabà van recordar l’informe ‘Santa Coloma de Gramenet: Propostes per una renovació política, urbanística i sociocultural’, redactat l’any 2010 per l’Àrea de Gestió de la Ciutat i Urbanisme de la UOC a encàrrec de l’ajuntament colomenc.
El document pretén respondre a la crisi de confiança política a la ciutat a inicis de la dècada del 2010 i reflexiona principalment sobre la forma de governar, la relació del govern amb la ciutadania, i les principals demandes socials i urbanes.
El Ferran i l’Albert van presentar algunes de les dades clau de l’anàlisi de l’informe i la poca incidència que malauradament va tenir l’informe en la renovació de la ciutat. Tot i ser encarregat per l’ajuntament, les seves conclusions no van ser recollides amb interès pel govern de la ciutat.
Dinàmica de grup per reflexionar i fer noves propostes
Seguint l’esperit de l’informe, la segona part de la sessió va ser un col·loqui participatiu dinamitzat per Mariela Iglesias on ens vam dividir en grups per reflexionar sobre Santa Coloma al voltant de tres eixos: l’estructura urbana de la ciutat, la seva condició social i cultural i la participació ciutadana en la governança.
Algunes de les reflexions compartides pels diferents grups van ser:
- Sobre l’estructura urbana de la ciutat:
- La manca d’habitatge públic i d’habitatge accessible per la ciutadania
- El problema de l’infrahabitatge i la rehabilitació dels edificis antics
- La creació d’espais verds incorporats dins de la ciutat
- Un urbanisme més cuidador, feminista i que tingui en compte a les persones amb mobilitat reduïda
- Sobre la condició social i cultural
- L’existència d’un dèficit entre les diferents comunitats que conviuen a Santa Coloma – escoles, biblioteques o clubs esportius com a possible enllaç integrador
- Destinar més recursos a l’aprenentatge del català
- Crear una major oferta cultural per la gent gran a la ciutat
- Sobre la participació ciutadana
- La necessitat d’enfortir la participació ciutadana per acabar amb la desafecció de la ciutat amb la política
- La creació de mecanismes de participació com debats o referèndums que siguin vinculants
- Pensar en com incorporar a la gent jove en l’agenda política de la ciutat
Amb aquesta sessió acabem la temporada de Diàlegs fins a després de l’estiu i recollim moltes idees per incorporar en futurs Diàlegs.
Bon estiu!