L’ Espai Besòs per transformar la ciutat metropolitana.

by Diàlegs a la Riba del Besós
3 años ago
771 Views

“Les persones són punts de llum a la ciutat, són les persones les que fan ciutat”. Carme Miralles, geògrafa

Són les persones les que fan els barris i les ciutats. Però les ciutats són formacions físiques i culturals de construcció lenta. Per una persona una o dues dècades pot representar un llarg període vital però per les ciutats vint anys és un breu instant de la seva vida i història. Les ciutats canvien a ritme lent, la ciutat que avui gaudim és producte d’allò que s’ha fet durant varies dècades. No es poden canviar les ciutats, els barris, les poblacions sense una mirada estratègica, amb llums llargues.

La pandèmia, el confinament, la crisi sanitària han posat de relleu allò que ja sabíem. Que estem davant la necessitat de grans canvis per donar respostes a grans reptes: el canvi climàtic, les transformacions econòmiques en el pas de l’era industrial a l’era del coneixement i la digitalització i la inevitable mirada ecològica i feminista. Aquests grans reptes demanen grans canvis en les formes de vida i molt especialment en la vida urbana.

Les ciutats han d’abordar profundes transformacions. Necessitem contemplar les ciutats del món global, més verdes, més interconnectades, amb capacitat d’atracció i de innovació amb més oferta cultural, educativa i un gran tomb pel que fa als serveis de cura a les persones per respondre als grans canvis demogràfics (envelliment), culturals, econòmics i laborals.

Santa Coloma forma part d’un continu urbà que és la gran metròpoli Barcelona. I la mirada al futur no pot ser altra més que metropolitana. Santa Coloma ha de sumar a la identitat de la gran Barcelona, sense perdre els seus valors ha de trobar una mirada de futur que adquireixi atracció i centralitat.

Algunes ciutats tenen millors condicions que altres perquè això sigui així i es puguin transformar. Altres tenen majors dificultats però tot el que passi al voltant els afecta.

Espai Besòs

Des de Montcada fins a Sant Adrià passant per Santa Coloma, i envoltat per barris de Badalona i tres districtes de Barcelona, hi ha un total de 98 barris amb un milió de persones que conformem un territori al voltant del tram final del riu Besòs. No és un territori totalment homogeni, ni exempt de grans diversitats, però comparteix un perfil sociològic, ambiental i econòmic. Es fa necessari pensar i identificar estratègies compartides en tot aquest territori per intervenir en la metròpoli. Configurar una identitat urbana que sumi a la gran Barcelona, per fer més rellevants cada un dels barris i municipis, i esdevenir part proactiva de la ciutat metropolitana del segle XXI.

Pensar bé quines són les aportacions que Santa Coloma pot fer a la ciutat metropolitana. Com adquirir una presencia més important, com fer de Santa Coloma una ciutat d’atracció barcelonina. Cal situar Santa Coloma en el context metropolità i compartir amb els municipis limítrofs alguns projectes vertebradors d’una identitat comuna que permetin atraure recursos cap als barris del Besòs que són els que acumulen més vulnerabilitat però també plens d’oportunitats i vitalitat. Ens necessitem per dissenyar i construir les ciutats habitables del segle XXI.

DRB, maig 2021

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *