UNA CASITA JUNTO AL RIO

by Diàlegs a la Riba del Besós
1 año ago
350 Views

La presentació d’aquesta petita gran obra va tenir lloc el passat 18 d’abril a la Sala d’Actes del Museu Torre Balldovina que, conjuntament amb Diàlegs a la Riba del Besòs, va organitzar l’acte.

Escoltar la presentació que fa de la seva novel·la UNA CASITA JUNTO AL RÍO Genaro Villagrasa, és casi tan fascinant com llegir-la. No es tracta d’una novel·la “històrica” més en el sentit genuí d’aquest gènere literari, és la recreació de vides, ambients, arquitectures i moments històrics a través d’una família, els Quintana, que sintetitza les trajectòries vitals de moltes famílies treballadores de la Catalunya de la dècada 1930-1939.

Un altre protagonista és el barri de cases barates del Baró de Viver construït, amb altres barris més, a partir de l’any 1929, per tal de donar sostre als milers de famílies de treballadors immigrants que van trobar feina en les obres de l’Exposició Internacional de Barcelona, famílies condemnades a viure en barraques i casetes precàries per la manca d’habitatges.

Des de la perspectiva colomenca, la novel·la recorda el fet que el municipi de Santa Coloma, aleshores titular de bona part del territori del marge dret del Besòs que limitava amb Sant Andreu de Palomar, va acollir dos barris de cases barates, Bon Pastor i Baró de Viver. El riu separava els nous habitatges obrers del poblet pagès, però la distància social era molt més gran. L’ajuntament colomenc no tenia els recursos per atendre l’augment de població, així que l’any 1945 va vendre els dos barris a Barcelona per 200.000 pessetes.

L’autor coneix molt bé Baró de Viver: hi ha viscut sempre i n’ha estat un activista excepcional dels moviments veïnals i sindicals. És autor i coautor d’estudis erudits sobre el tema. En aquest llibre ha escrit un relat ple d’amenitat, humor i ironia, que descriu la vida real del barri en una època de difícils canvis socials truncats per la guerra civil i la victòria franquista. Com apareix a la contraportada de l’edició de Círculo Rojo de UNA CASITA JUNTO AL RÍO, és la recreació d’una època utilitzant una àmplia documentació històrica, on apareixen persones reals i imaginàries que esdevenen entranyables.

Xavier Domènech, Diàlegs a la riba del Besòs