Presentació dels debats 2020. Resum de la jornada

by Diàlegs a la Riba del Besós
4 años ago
884 Views

Reflexió i pensament sobre La ciutat 

Diàlegs a la riba del Besòs és un espai per la reflexió i el pensament sobre la ciutat. Volem construir un punt de trobada tranquil i reflexiu per pensar i dialogar sobre la nostra ciutat , els nostres barris i carrers, les persones, els ciutadans. Partim de la convicció que és possible el pensament col·lectiu, plural i progressista que ajudi a entendre els canvis que es produeixen en la societat actual i quines són les repercussions globals i locals. Entenem que la participació, més enllà dels processos electorals en la vida ciutadana, és un element central per fer una societat més democràtica. Volem promoure la participació reflexiva que aporti i creï coneixement des d’una mirada crítica i constructiva.

Barris, ciutat, metròpoli. La ciutat des de la proximitat

Carme Miralles,  professora de UAB, va inaugurar el cicle de col·loquis 2020 de DRB. Els barris han tornat a aparèixer com unitat d’anàlisi preferent en els estudis urbans. Els estudis acadèmics que havien prioritzat analitzar els grans conjunts urbans, una mirada metropolitana a les  aglomeracions urbanes, han sofert recentment un retorn a la mirada de proximitat. S’han fet rellevants el carrer, la vida quotidiana. Els llocs on la gent es troba.

Carme Miralles ha situat alguns dels eixos que al seu entendre haurien de presidir l’anàlisi i les propostes del medi urbà on habitem.  El valor de la sostenibilitat en un marc d’anàlisi de la proximitat. Recuperar les ciutats per anar a peu, per moure’ns en la proximitat per anar a la feina, per comprar i consumir, per l’esbarjo. Transformar les ciutats per fer-les a la mida dels seus usuaris i convertir els carrers en llocs de producció de coneixement, generador d’idees. Ocupar els carrers per fer-los més habitables i segurs. Pensar la ciutat del quart d’hora. En aquests temps les persones hauríem de trobar-hi tot allò essencial per la vida quotidiana.

Vam poder contrastar dues mirades sobre la ciutat. Els mapes de vulnerabilitat dels barris que ens van presentar en el cicle anterior els ponents i que podeu trobar al blog, es contrasten també amb la mirada que ens proposa Carme Miralles sobre la vitalitat dels barris. Quin és el capital social que acumulen? Com podem habitar els barris? No necessàriament els barris rics són els més vitals, ni solidaris, ni els més creatius. Els mapes sobre la vitalitat dels barris de Santa Coloma van crear força discussió, un debat que podrem continuar en sessions posteriors.

Veniu i participeu-hi!. També podeu expressar les vostres opinions o seguir els debats a:

https://dialegsalaribadelbesos.wordpress.com/

i a través del correu electrònic: dialegsalaribadelbesos@gmail.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *