Torribera Aproximem-lo a la ciutat

by Diàlegs a la Riba del Besós
2 años ago
673 Views

Resum de la cinquena sessió dels Diàlegs a la Riba del Besòs del 2021 (14 de desembre): Torribera. Campus universitari, formació i recerca. Aproximem-lo a la ciutat

La cinquena i darrera sessió dels Diàlegs va pivotar entorn al recinte de Torribera, posant el focus en tres dimensions:  les sinèrgies creades o per crear dins del recinte, l’impacte de Torribera a la ciutat de Santa Coloma i el seu entorn, i la incidència que pot tenir a escala metropolitana com a referent formatiu en salut i nutrició.

El recinte de Torribera, ubicat a la Serra de la Marina, acull avui en dia a diferents organitzacions: la seu de Terrassa de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), el campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant, els serveis municipals com Ecometròpoli, l’Escola de Restauració Santa Coloma, el Centre Dr. Emili Mira, diversos serveis de la Diputació de Barcelona i instal·lacions esportives.

Per parlar del present i el futur del recinte, de les seves relacions internes i vinculacions amb el territori, vam convidar a Blanca Padròs, actual 2ª tinenta d’alcaldessa d’Economia, Serveis Interns, Treball, Universitats, Innovació i Transparència de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; M. Carme Vidal, directora del Campus d’Alimentació Torribera de la UB des de 2018; i Carlos Villagrasa professor titular i coordinador de la seu de la UNED de Santa Coloma de Gramenet a Torribera.

Torribera és una joia en el territori de Santa Coloma de Gramenet, un diamant en brut que ja fa anys que s’està polint, i polint actualment amb una especial intensitat. Aquestes van ser les primeres paraules de la Blanca Padròs, que va posar de relleu que les relacions dins del recinte van més enllà de la mera coexistència, arriben a la complicitat.

Aquesta relació de complicitat i sinèrgies internes es produeix amb especial intensitat en l’àmbit de l’alimentació, entre el Campus de l’Alimentació de la UB i l’Escola de Restauració de l’Ajuntament de Santa Coloma. Existeix un triangle virtuós entorn a “les coses del menjar i del beure”, segons Blanca Padròs, conformat per l’Escola de Restauració de l’Ajuntament de Santa Coloma, el món de la restauració local a la ciutat i el món científic de l’alimentació associat al Campus de l’Alimentació a Torribera.

Una prova d’aquest creixement de l’interès pels estudis de l’alimentació és que tant a l’Escola de Restauració com al Campus de l’Alimentació s’estan planejant ampliacions dels espais per rebre més alumnat. A més, s’està construint, al costat dels hivernacles, una planta de tecnologia d’aliments i gastronomia. Aquest espai està pensat per a la realització de pràctiques però també es posarà a disposició del sector de pimes que estigui interessat.

La connexió del recinte amb la ciutat es fa de diferents formes, a dia d’avui. Per exemple, a través dels cursos d’estiu organitzats per part del Campus d’alimentació i realitzats a Can Sisteré per a la població de Santa Coloma. Un altra exemple és la visibilització i posada en valor de la Vinya del Sabater, que recupera la tradició històrica de la ciutat com a terra de vinyes i s’acaba d’incorporar a la denominació d’origen Alella.

Un exemple més son les activitats organitzades per Grameimpuls amb els joves de la ciutat. En efecte, l’escola de restauració té, segons la Blanca Padròs, una elevadíssima inserció laboral. D’altra banda, les formacions d’horticultura i floricultura, de formació ocupacional, que realitzen les seves pràctiques a la vinya del sabater, ajuden a millorar l’autoestima i de les oportunitats per a joves que estan en una situació de major vulnerabilitat social.

Però les sinèrgies amb el territori van més enllà de la ciutat, i s’entrellacen amb altres ciutats, com Barcelona, que és actualment Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. En aquest marc, es va realitzar a Santa Coloma una jornada sobre alimentació i sostenibilitat (mediambiental, social, educativa i de gènere), desenvolupades en diferents espais de Torribera i la ciutat de Santa Coloma.

D’altra banda, existeix un altre triangle virtuós, aquest amb mirada regional. Al Barcelonès Nord, les ciutats de Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma formen un nucli molt interessant en el què fa temps que es col·labora: Santa Coloma té com a eix central l’alimentació (Torribera), Badalona treballa entorn a la salut (Can Ruti) i Sant Adrià entorn a la tecnologia (Campus Besòs de la UPC). Aquest espai es podria potenciar encara més per generar coneixement i pràctiques compartides.

Al llarg de la sessió, a més, es van anar plantejant alguns reptes o actuacions futures que seria interessant desenvolupar. Exposem les més significatives:

 • Reforçar l’atracció de la universitat respecte a la ciutat i de la ciutat cap al recinte de Torribera. Per fer-lo possible, van sorgir algunes accions concretes:
  • Destacar i difondre el valor paisatgístic i patrimonial del recinte, organitzant passejades pel recinte per visitar els espais. En aquest sentit, Carlos Villagrasa va destacar el valor paisatgístic de les instal·lacions, “més pròpies d’un campus anglès”.
  • Rehabilitar edificis amb necessitats de reforma i amb valor històric.
  • Programat la identificació de plantes medicinals i alimentàries a Torribera (son una quarantena).
  • Generar material sobre la ciutat de Santa Coloma, destinat a l’alumnat i professorat del recinte (teatres, botigues, restauració, etc.), disponible a Torribera.
 • Vincular la investigació i pràctiques universitàries a la ciutat:
  • Apropar el investigadors del Campus que realitzen tesis doctorals a actuacions amb joves del municipi associats a l’alimentació i la gastronomia.
  • Articular un sistema de pràctiques de les universitats situades a Torribera cap a Santa Coloma.
  • Fer conèixer el programa de l’anomenat Universitat de l’Experiència. Aquest programa està destinat a persones de més de 55 anys i gira entorn a l’alimentació i gastronomia. Actualment, atreu a gent de Tarragona però en canvi molt poca gent de Santa Coloma. Sembla un contrasentit.
  • Habilitar una clínica nutricional, un servei ideal per implementar-se a Santa Coloma, segons dades socioeconòmiques del territori.
 • Visibilitzar el recinte de Torribera en el marc universitari:
  • Visualitzar el Campus dins de la universitat de Barcelona i la comunitat de la UNED en el seu conjunt.
  • Generar sinèrgies amb altres disciplines: sociologia, antropologia, treball social, ciències econòmiques, dret, art, història, química, biologia, etc. L’alimentació és un àmbit molt transversal.

La sessió del dia 14 de desembre es va tancar destacant, per part dels ponents i del públic que va participar, l’enorme potencialitat del recinte com a clúster d’alimentació i salut, i la necessitat de cuidar l’espai i fer-lo conèixer pel seu valor multidimensional: paisatgístic, patrimonial, socio-econòmic, científic i mediambiental. Els fonaments per endinsar-se en aquest camí son ja sòlids, especialment en l’àmbit de l’alimentació. Per això, segurament, al llarg de la sessió es va visibilitzar un arbre florit de projectes encara no concretats, diversos i en alguns casos molt ambiciosos, i visions sobre el futur de Torribera en el seu entorn. 

Finalment, ens vam acomiadar de l’any i del Cicle 2021: Espais metropolitans: Centralitats i perifèries, Mirades des del Besòs. Aquest cicle tanca un any més dels Diàlegs a la Riba del Besòs, que ja compte amb una història de tres anys des del seu naixement. Ens vam emplaçar a l’any 2022 amb un nou cicle de col·loquis i desitjant un molt bon any a tothom.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *