El Pla Director Urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies

by Diàlegs a la Riba del Besós
2 años ago
424 Views

El Pla Director Urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies continua el seu curs malgrat la desconfiança de les comunitats veïnals. El projecte preveu la transformació de les 32 hectàrees que envolten a les 3xemeneies i afecta directament  tant al territori de  Badalona com a Sant Adrià, però tindrà efectes sobre el conjunt del territori Baix Besòs.

Aprovat ja pels ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs, el Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies planteja molts dubtes. Transformar l’antiga central tèrmica en un HUB digital i audiovisual va acompanyat –i precedit- del projecte de construcció de més de 1800 habitatges (40% de protecció oficial, cap habitatge social) sobre una superfície d’unes 30 Ha, situada entre la línia de costa (que inclou bona part del col·lector de llevant, d’aigües residuals del Barcelonès Nord i altres municipis), la línia ferroviària, la riba esquerra del Besòs i el barri de la Mora de Badalona.

El problema més important és que la intervenció es fa sobre un terreny inundable, i també contaminat per l’acumulació de residus tòxics resultat de l’antiga activitat industrial, que ha obligat a tancar algunes de les platges.

S’ha previst que la incorporació de 4000-5000 nous habitants als dos municipis implica serveis i zones verdes? El projecte aprovat no respon a les exigències de la Plataforma i altres entitats ciutadanes: un gran parc litoral que renaturalitzi un espai molt degradat.

La Entesa porta temps defensant que l’espai al voltant de les xemeneies es transformi en el seu conjunt en un gran parc. «Hi ha pocs espais que tinguin aquesta opció i aquí es pot ajuntar l’eix fluvial del Besòs amb el front marítim perquè sigui un gran parc urbà», alguna cosa que, segons les diferents plataformes que formen la Entesa, ajudaria a descontaminar la zona, que implica un passat industrial difícil d’esborrar. «Amb un parc es genera vida pròpia, es rega el terreny… es regenera».

Enllaços

Sobre el projecte. Enllaços la documentació gràfica del departament de territori i urbanisme sobre objectius i dades: qualificacions del terreny, usos i altres.

Reaccions al projecte (I). Plataforma  3Xemeneies

Reaccions al projecte (II). Publicació d’associacions ecologistes.

Sobre l’acord del HUB digital i audiovisual. Bloc de la Plataforma

Altres

Xerrada al Ateneu Adrianenc 21 de setembre

L’aprovació provisional del PDU3X als plens de Sant Adrià i de Badalona