BARRIS FRONTERERS

by Diàlegs a la Riba del Besós
1 año ago
314 Views

El concepte de frontera pot tenir dues versions: la frontera com espai que separa i aïlla o, tot el contrari, l’espai fronterer que apropa als veïns que comparteixen problemàtiques, serveis i alternatives comunes.

Durant molt de temps,  Sta. Coloma ha estat una ciutat que ha mantingut poca relació amb les ciutats veïnes, i més en concret entre els barris limítrofes.

La paradoxa és molt clara, els barris fronterers presenten característiques comunes, tant des del punt de vista geogràfic, com l’urbanístic i social. Geogràfic, perquè es localitzen en les perifèries de les ciutats. En el nostre cas: Fondo, Raval i Santa Rosa  a Santa Coloma. Llefià i Salut Alta a Badalona. Bon Pastor a Barcelona. Igualment, casos com Safarejos, tan proper a Sant Adrià i tan aïllat de la resta del municipi colomenc. Des del punt de vista urbanístic, perquè  presenten moltes similituds en arquitectura i equipaments. Des del punt de vista social, per la concentració de classe treballadora i població nouvinguda. Tots són elements que unifiquen aquests barris i creen una frontera al seu voltant.

Si aquestes característiques es mantenen al llarg del temps,  la vulnerabilitat  serà cada vegada major: més pobresa, envelliment de la població, immigració, degradació dels habitatges, més densificació de la població…

Superar aquestes fronteres, invisibles però reals,  passa per  la relació, la comunicació i el coneixement mutu entre els barris fronterers. No té sentit  que els colomencs  no tinguem informació del que passa i és fa en els esmentats barris de les ciutats veïnes. És necessari un treball col·lectiu des de l’administració i els diferents ajuntaments, conjuntament amb les entitats culturals i veïnals d’aquests barris, que augmenti les interrelacions.

Un exemple  que ens mostra el camí a continuar ha estat la recuperació del riu Besòs. Donar vida al riu ha significat, a més d’eliminar la contaminació que va convertir-lo en un clavegueram, la creació d’un gran espai verd, obert per a l’ús i gaudi dels milers i milers de veïns i veïnes dels barris del Besòs. Hem de seguir aprofundint i desenvolupant  aquesta relació que ens ofereix el Besòs. Podem dir que arran la recuperació del riu, la mirada colomenca és més panoràmica i més àmplia, i  d’aquesta forma ens permet  engrandir  la mostra pròpia  identitat colomenca.

Des de fa uns quatre anys, Diàlegs a la Riba del Besòs (DRB) hem mantingut contactes amb les entitats de les ciutats veïnes. Aquesta relació ens ajuda, en un primer moment, a tenir un coneixement millor, i també a sumar forces per tractar problemes comuns, sense oblidar el rol que han de jugar els respectius ajuntaments d’aquestes ciutats, totes elles metropolitanes.

dialegsalaribadelbesos@gmail.com