Cultura al Baix Besòs

by Diàlegs a la Riba del Besós
1 año ago
470 Views

Dimarts 14 de març de 2023.

A les 18:30 al Museu Torre Balldovina

Els barris del Besòs, carrers, places, parcs i avingudes; paisatges urbans i culturals amb històries pròpies de cadascun dels municipis als llindars del Besòs. Barris amb la seva història que configuren una realitat sociològica i urbana en constant transformació. Podem considerar el conjunt dels barris del Besòs una unitat socioeconòmica diversa i homogènia, diferent però amb similituds? Caldria una mirada més enllà dels límits administratius?

Un milió de persones, el 30% de la població metropolitana i el 12% de Catalunya. Poblacions configurades a partir d’importants moviments migratoris, primer d’altres comunitats de l’estat espanyol i actualment d’arreu del món. Barris on les lluites socials per dignificar les condicions de vida han estat conformadores de cultura i identitat veïnal.

Una població d’origen castellà parlant, arrelada des de fa molt de temps en aquesta part de Catalunya, que ha format part de teixit productiu al llarg de molts anys, que ha apreciat l’ús de la llegua catalana,  i que ha participat  en  les lluites veïnals i a favor de les llibertats i de la democràcia. En la que els fills formen part d’una segona generació que se sent catalana de primer ordre, tot fomentant una nova identitat compartida.

Intervindran

Jordi Valls. Escriptor, poeta. La producció literària. Una mirada des dels autors al Baix Besòs.

Agustina Rico. Professora i periodista. La construcció de identitat als barris a partir del compromís veïnal. 

Joan Roca. Director del MUHBA. Museu d’història de la ciutat de Barcelona, geògraf i urbanista, i professor.Patrimoni i comunitat. La recuperació patrimonial i la identitat Besòs.

Anna Garcia. Tècnic Superior en Art i Història del MUHBA. Actualment treballant en la redacció de la Guia d’història urbana Eix Besòs.

Presenta i modera: Mònica Morales