Labordeta: mestre, cantautor, escriptor i polític

by Teo Delarosa
6 meses ago
192 Views

El passat dimarts 12 de desembre Diàlegs a la Riba del Besòs va organitzar la presentació ‘Labordeta, cantautor de llibertat’ a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré. Un col·loqui per reflexionar sobre la figura del cantautor, escriptor i polític aragonès José Antonio Labordeta.

Per parlar de Labordeta vam tenir com a convidat a Pere Camps, promotor musical i director del festival de música Barnasants, que va reflexionar de Labordeta com a músic cantautor. I també vam comptar amb Carlos Azagra i Encarna Revuelta, que van presentar la seva sèrie de còmics sobre Labordeta.

Defensar la cultura com a homenatge a José Antonio Labordeta

Pere Camps va ser l’encarregat d’obrir la sessió. Camps, director del festival de música d’autor Barnasants i amb tota una trajectòria dedicada a la cançó d’autor, ens va parlar del Labordeta cantautor.

“Per mi, Labordeta representa la cultura. L’ha defensat en tots els terrenys: a la música, com a comunicador, com a polític…”, explica. José Antonio Labordeta defensava la cultura com a eina que ens fa lliures. Un instrument que serveix per fer-nos lliures. “És per això que s’intenta censurar la cultura”, deia Camps.

Pere Camps va aprofitar la sessió per reflexionar sobre l’actualitat cultural. Aquesta mateixa setmana, l’Ajuntament d’Osca ha decidit cancel·lar el Festival Periferias, amb 23 anys d’història, després de les pressions de Vox al govern municipal del PP. Una nova mostra d’aquesta onada reaccionària que busca silenciar la cultura, com destacava Camps.

“Labordeta va mostrar una versió diferent de l’Aragó en un temps on era molt difícil fer-ho que ara”, explica Camps. Per això, va fer una defensa de les formes alternatives de comunicació com a eina davant l’statu quo.

Camps, que coneixia personalment a Labordeta, va concloure la seva intervenció recordant que “el millor homenatge possible a la seva figura és defensar la cultura davant els reaccionaris”. En cas de no fer-ho, situacions com la del Festival Periferias seran cada cop més freqüents.

Azagra i Revuelta presenten la sèrie de còmics de Labordeta

Carlos Azagra i Encarna Revuelta han publicat en els últims anys una sèrie de tres còmics sobre la vida de José Antonio Labordeta, amic personal de la parella. Aquesta sèrie va començar el 2018 amb TBO Labordeta, seguit de Señoría Labordeta el 2020. Durant l’acte van presentar l’últim dels còmics, publicat aquest mateix 2023, ¿A dónde vas Labordeta?.

Aquest tercer còmic tracta l’època de Labordeta com a comunicador, amb el seu llibre i programa de televisió ‘Un país en la mochila’. Azagra, reconegut historietista, s’encarrega del dibuix. Mentre que Revuelta dóna color a les pàgines.

Azagra va conèixer Labordeta sent alumne seu durant la seva època com a professor. Una relació que va continuar com una amistat de molts anys. És per això que per ell és un honor fer aquests còmics, també com a homenatge.

Com ens va explicar l’Encarna, el còmic no és només un homenatge a Labordeta, “ho és també a tots els que el van acompanyar darrere les càmeres durant aquella època i de les que no es parla”. ‘Un país en la mochila’ va ser un espai on els pobles petits, amb poca i envellida població, van trobar representació.

“Labordeta va ser un home respectuós i just”, explica Revuelta. “Més enllà del que sortia als mitjans, ell sempre va intentar ser l’altaveu d’aquells que no tenien veu”, continuava. És per això que aquest últim còmic pretén ser una al·legoria de la seva forma de ser.